You are currently viewing Zašto na klimatsku krizu ne reagujemo isto kao na pandemiju?
Unsplash

Zašto na klimatsku krizu ne reagujemo isto kao na pandemiju?

Spread the word! Proširi priču!

Pandemija je zdravstvena kriza, a klimatske promene vode u krizu opstanka. Zašto ne reagujemo odlučno na klimatsku krizu, kao što to činimo kada je u pitanju zarazna bolest?

Zašto je klimatska kriza potcenjena

Svest o uticaju klimatskih promena teže dopire do ljudi jer se posledice uglavnom osećaju sporadično, vremenski nesinhronizovano i na različitim geografskim lokacijama (npr. požari, poplave, itd.). Dodatno, neke od promena izazvanih klimatskim promenama veoma se sporo ispoljavaju ili nisu toliko vidljive u jednoj generaciji (npr. izumiranje vrsta, umanjenje prinosa useva, podizanje nivoa mora i okeana, itd.).

Takođe, u slučaju sporadičnih ispoljavanja negativnih posledica klimatskih promena u najvećem broju slučaja saniraju se isljučivo posledice tih događaja, a vrlo retko se sistemski pristupi „lečenju“ uzroka tih pojava. Tako se stvara lažni osećaj da smo sposobni da rešimo probleme, dodatno zaboravljajući na uzrok.

Sve u svemu, ljudska priroda je takva da uglavnom reagujemo na trenutnu opasnost, na ono što nas u datom momentu ugrožava. Tada smo spremni da veoma brzo promenimo način života i navike.

climate risk reakciju na klimatsku krizu
Unsplash

Suštinska razlika između pandemijske i klimatske krize je u povezivanju uzroka i posledice

Iako postoje mnoge sličnosti, između ove dve krize postoji suštinska razlika. Korona virus je prisutan i može da se se oseti svakodnevno. Stoga, ako se ne reaguje odmah posledice se ogledaju u gubitku velikog broja ljudskih života u kratkom periodu.

Sa druge strane, posledice klimatskih promena zahtevaju širu sistemsku akciju, za koju su potrebne godine za punu implementaciju. Upravo zbog toga je izazovno nametnuti potrebu brzog, a istovremeno efikasnog delovanja.

Iako klimatske promene takođe utiču svakodnevno na povećanje smrtnosti, za čoveka je u ovom slučaju izazovno povezati samu smrt sa emisijama štetnih gasova i posledicama njihove preterane akumulacije u atmosferi. Sa druge strane, kod zaraznih bolesti ta veza između uzroka (virus) i posledice (bolest, smrt) je mnogo kraća i jednostavnija za shvatanje i prihvatanje.

Ipak, treba da budemo svesni da klimatske promene i ostali ekološki problemi svakodnevno ugrožavaju zdravlje ljudi, a predviđa se i sve intenzivniji negativni uticaj. Stoga, neophodno je što pre izvući lekcije iz trenutne krize i krenuti u akciju

5 1 vote
Oceni

Spread the word! Proširi priču!
Subscribe
Notify of

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare - View all comments

[…] prethodnom tekstu pokušao sam da objasnim zašto su reakcije na klimatsku i pandemijsku krizu različite. Povezano s […]

[…] u ostatku sveta i u Srbiji su tokom proteklih decenija posmatrane klimatske promene – prvenstveno u domenu temperatura i […]