Ne postoji danas nijedan materijal koji je toliko prisutan u svakodnevnom životu kao što je to plastika. Korišćenje ovog materijala u svim granama industrije, od proizvodnje ambalaže, preko građevinskog sektora, automobilske industrije, poljoprivrede do medicine, posledica je svojstva plastike da se oblikuje i prilagođava najraznovrsnijim potrebama. Podobna za oblikovanje, istrajna u različitim okolnostima, lagana i jeftina, plastika predstavlja savršen materijal.

Međutim, masovna upotreba plastike nosi sa sobom određenu cenu – korišćenje fosilnih goriva u procesu proizvodnje i neadekvatno upravljanje velikim količinama plastičnog otpada predstavljaju jedan od najvećih ekoloških izazova današnjice.

Proizvodnja plastike na globalnom nivou premašila je proizvodnju svih drugih materijala. U periodu od malo više od pola veka proizvodnja ovog materijala rasla je velikom brzinom. Tako, u 1950. godini proizvedeno je 2 miliona tona, da bi u 2015. godini godišnja proizvodnja plastike dostigla čak 322 miliona tona.

Budućnost plastike

Zbog neodrživosti intenzivne proizvodnje plastike i nemogućnosti adekvatnog upravljanja enornmnim količinama plastičnog otpada, plastika će u ovom veku biti u fokusu donosioca odluka na različitim nivoima. Neophodno je pronaći alternativna rešenja za budućnost plastike, ali i redefinisati postojeće i doneti…

0 Comments
Read more about the article Budućnost plastike
http://plasticol.it/

Evropski mit o reciklaži plastičnog otpada

Posmatrajući statistiku o stopi reciklaže plastičnog ambalažnog otpada u Evropskoj uniji može se doći do pogrešnih zaključaka. Trećina prikupljenog plastičnog ambalažnog otpada izvozi se u zemlje sa upitnim odnosom prema životnoj sredini. Adekvatno upravljanje plastičnim otpadom...na papiru Legislativa za upravljanje…

0 Comments