Kako se boriti za istinu o klimatskim promenama?

Spread the word! Proširi priču!

U prošlom tekstu pisao sam o promeni taktike o negiranju ljudskog uticaja na klimatske promene. U ovom tekstu želim da prenesem 4 koraka koja klimatski naučnik Michael E. Mann u svojoj knjizi Novi klimatski rat (The New Climate War – the Fight to Take Back Our Planet) predlaže u borbi za istinu o klimatskim promenama:

  1. Zanemariti one koji šire paniku – pošto ne postoje dovoljno jaki dokazi koji idu u prilog opšte nemogućnosti usporavanja klimatskih promena najbolje rešenje je ignorisati sve one koji šire uznemirujuće informacije.
  2. Dete neka vodi – mladi klimatski aktivisti su pokazali da su pravi nosioci promene na ovom polju borbe. Njihove poruke o budućnosti kakvu očekuju su jasne i teško ih je opovrgnuti, jer govore iskreno. Starije generacije treba da uče od dece o njihovim metodama i idealizmu.
  3. Edukacija, edukacija, edukacijaMann smatra da su oni koji kategorički negiraju klimatske promene nepopravljivi i da zato što su sada u manjini ne treba trošiti energiju na njih. Pre treba uložiti trud u one poštene, ali zbunjene ljude koji su upali u zamku raznih interesa. Posvetiti se onima koji su otvoreni, žele da uče i da se menjaju.
  4. Promena sistema zahteva sistemsku promenu – dezinformaciona mašina industrije fosilnih goriva teži da teret krivice prenese na individualne navike (kako se vozimo, šta jedemo i sl.). Međutim, istinska borba sa klimatskim promenama mora da se vodi, pored individualne odgovornosti, na polju donošenja pozitivnih politika i kreiranja motivacije za energetsku tranziciju od fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima i globalnoj zelenoj ekonomiji.

Sve u svemu, znanje je vakcina za borbu protiv ubrzanih klimatskih promena. Konačno rešenje podrazumeva promenu ponašanja podstaknuta sa adekvatnim politikama vlada, zatim medjuvladini dogovori i tehnološke inovacije.

Ukoliko želite da unapredite svoje znanje u oblasti klimatskih promena, preporučujem sledećih nekoliko izvora:

- Najnoviji kurs o klimatskim promenama sa najnovijim naučnim podacima i informacijama: https://www.drawdown.org/new-online-course

- Sajt Skeptical Science (https://skepticalscience.com/) - sajt koji pruža puno informacija o klimatskim promenama

- YouTube kanal Climate Adam (https://www.youtube.com/user/ClimateAdam) - Adam je doktor klimatskih nauka sa Oksforda. Ovaj kanal na zabavan način pruža najnovije informacije na polju klimatskih promena.

- Twitter nalog naučnika Michael Manna - @MichaelEMann. Mann je američki naučnik koji je veoma aktivan na društvenim mrežama na kojima iznosi svoja mišljenja, komentariše i diskutuje sa pratiocima o raznim temama vezanim za klimatske promene.
5 1 vote
Oceni

Spread the word! Proširi priču!
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare - View all comments

[…] Istorijski posmatrano, aktivistički investitori nisu bili previše popularni. Osamdesetih godina prošlog veka, kada praktično i nastaje ovaj fenomen, oni su najčešće nazivani  „korporativnim agresorima” (eng. corporate riders), jer su u tim počecima isključivo bili usmereni na postizanje čistih ekonomskih ciljeva. Nakon naglog smanjivanja troškova, prodaje imovine i sl. povećali bi cenu akcija neke kompanije i za kratko vreme ostvarili velike zarade, a zatim bi istu taktiku dalje primenjivali na neke nove kompanije. Međutim, kao što vidimo na gore opisanim primerima, aktivistički investitori danas, pored ekonomskih ciljeva, vode računa i o dugoročnom uticaju na društvo, životnu sredinu i klimatske promene.  […]