You are currently viewing Kratak istorijat i glavni koncepti cirkularne ekonomije
cep-americas.com

Kratak istorijat i glavni koncepti cirkularne ekonomije

Spread the word! Proširi priču!

Sama ideja o cirkularnoj ekonomiji datira još iz 60-tih godina prošlog veka kada je Boulding opisao planetu kao zatvoren i kružni sistem sa limitiranim kapacitetom asimilacije i koji će zahtevati drugačije ekonomske principe. Na bazi ove ideje, 1989. godine Pirs i Tarner su prvi put pomenuli koncept cirkularne ekonomije, smatrajući da tradicionalna ekonomija tretira životnu sredinu kao rezervoar za otpad.

Cirkularna ekonomija (CE) kao takva, unosi se u zakonodavstva tek 90-tih godina prošlog veka. Pioniri u donošenju zakona o CE su bili Nemačka (1996. godine), Japan (2000.) i Kina (2003.). Danas sve više zemalja transfomiše ekonomiju u pravcu primene principa cirkularne ekonomije. U nekim evropskim zemljama (Švedska, Holandija) već se rade studije sa ciljem procene napretka kojeg donosi CE, pri čemu su prvi utisci pozitivni.

Savremena primena cirkularne ekonomije podrazumeva razmatranje različitih politika vezanih ne samo za upravljanje otpadom, već i onih koje se tiču energetske efikasnosti, čuvanja energije, upravljanja vodama i zemljištem i slično.

Sve u svemu, do danas se iskristalisalo 7 osnovnih ideja –  škola mišljenja kako tačno CE treba da izgleda. U tabeli u nastavku, dat je predled tih ideja i njihovih kreatora.

Naziv konceptaIdejni tvorciIdeja
Regenerativni dizajnJohn T. LyleLyle je postavio okvir za razvoj ostalih škola mišljenja u cirkularnoj ekonomiji, jer je smatrao da regenerativni dizajn nije striktno vezan za poljoprivredu, već je primenjiv i u svim ostalim sferama. Ova ideja uticala je mnogo na autore koji su se bavili ovom temom.
Ekonomija performansiWalter StahelStahel (arhitekta i ekonomista) je još 70-tih godina razvijao koncept tzv. zatvorene petlje (closed loop), predlagajući koncept prodaje usluga (performansi), umestto prodaje samih proizvoda. Glavni ciljevi koji su mu bili na umu su: produženje životnog veka, održavavanje i prevencija otpada.
„Cradle to Cradle“Michael Braungart & William McDonoughBraungart (hemičar) i McDonough (arhitekta) nadogradili su prethodno pomenute varijante i stvorili kredibilan koncept i sertifikacioni program „Cradle-to-Cradle“. Koncept se zasniva na pretpostavci da se svi materijali (tehnički i biološki) posmatraju kao nutritritijenti („Waste = Food“). Dodatno, koncept ohrabruje dizajnere proizvoda i usluga da koriste solarnu energiju, upravljaju vodama sa ciljem maksimizacije kvaliteta, da promovišu zdrav ekosistem i da poštuju lokalne uticaje. Autori potenciraju da nije potrebno samo sačuvati zdravlje ekosistema, nego ga čak kroz korišćenje treba i unaprediti.
Industrijska ekologijaSlično prethodno objašnjenom konceptu, industrijska ekologija objašnjava protok materijala i energije kroz industrijske sisteme i procese. Prilikom dizajniranja procesa, prema industrijskoj ekologiji, uzimaju se obzir lokalne ekološke karakteristike, kao i globalni kontekst
BiomimikrijaJanine BenyusPrema autorki, biomimikrija je „disciplina koja proučava najbolje ideje iz prirode, i taj dizajn i procese imitira sa ciljem rešavanja ljudskih problema“. Jedan od primera je proučavanje listova sa ciljem unapređenja efikasnosti solarnih panela. Tri su osnovna principa biomimikrije – priroda kao model, priroda kao mera, priroda kao mentor.
Plava ekonomijaGunter PauliPauli, belgijski preduzetnik, došao je na ideju koja se bazira na konkretnim studijama slučaja, koje su u vidu izveštaja dostavljene čuvenom Rimskom klubu. Plava ekonomija se zasnima na 21 principu i insistira na rešenjima koja određuju lokalne fizičke i ekološke prilike, označavajući gravitaciju kao primarni izvor energije.
PermakulturaBill Mollison & David HolmgrenTermin permakultura nastaje 1970. godine i vezuje se za način poljoprivredne proizvodnje. Obuhvata svesno dizajniranje i održavanje poljoprivrednih ekosistema koji uvažavaju biodiverzitet, stabilnost i otpornost. Mešavina je tradicionalne i savremene poljoprivrede.
Škole mišljenja u CE

Reference:

Ken Webster, The Circular Economy – Wealth of Flows, Ellen McArthur Foundation, 2017, str. 50-53

Ana Andabaka, Marija Beg, Tomislav Gelo, Challenges of circular economy in Croatia, International journal of multidisciplinarity in business and science, Zagreb, 2018, str. 116-118

5 1 vote
Oceni

Spread the word! Proširi priču!
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare - View all comments